Stel jezelf de juiste vragen

Wat als ik ziek word? Wie zorgt er dan voor mijn kinderen?

Wat als het werk stil blijft liggen? Hoe kom ik dan aan geld?

Dit zijn voorbeelden van vragen die lezers mij in de afgelopen periode hebben gemaild. Ik begrijp die vragen, stuk voor stuk zijn het reële zorgen. En toch wil ik je vandaag de tip geven om vanaf nu andere vragen aan jezelf te stellen.

Wat kan er mis gaan?
Vooropgesteld, we doen dit allemaal: we stellen onszelf negatieve vragen. We zijn geneigd om vooral rekening te houden met wat er allemaal mis kan gaan. Het lijkt of we daarmee op zoek zijn naar een oplossing en dus lijkt het zinnig om onszelf dit soort vragen te stellen. Maar dat is het meestal niet.

Door onze vragen negatief te formuleren, fantaseren we als het ware de verkeerde kant op. Het is eigenlijk een soort doemdenken wat we doen. Doemdenken zal ons niet snel aanzetten tot gerichte actie. Sterker nog, de angst die met doemdenken gepaard gaat, belemmert ons meestal om iets constructiefs te ondernemen.

Wat kan er goed gaan?
Daarbij vergeten we op deze manier dat iets net zo goed positief kan uitpakken. Er zit niet meer waarheid in de negatieve voorspelling dan in een positieve. Nee, want alles is nog onzeker, anders zouden we de vragen niet hoeven stellen.

We gaan dus al uit van een negatieve uitkomst, terwijl die uitkomst helemaal niet vastligt. En weet je wat het vervelende hiervan is? Doordat die negatieve vraag de boventoon voert, voelt de gevreesde situatie nu al als werkelijkheid, terwijl de situatie zich op dit moment niet voordoet.

Zo stel je positievere vragen
Door wat positievere vragen aan jezelf te stellen, fantaseer je vanzelf ook de goede kant op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ik de bezorgde vragen van zojuist anders zou formuleren? Ik zet ze even onder elkaar:

Wat nou als ik ziek word? Wie zorgt er dan voor mijn kinderen?

Een positievere vraag zou zijn:
Hoe kan ik mezelf en mijn kinderen beschermen, zodat we zo min mogelijk risico lopen om ziek te worden?

Wat als het werk stil blijft liggen? Hoe kom ik dan aan geld?

De juiste vraag is volgens mij:
Welke kansen zijn er om mijn werk een nieuwe impuls te geven?

Voel je het verschil? De eerste vraag legt je lam, door de tweede kom je in actie en beweeg je richting de gewenste uitkomst.

De kracht van positieve vragen
Het zijn maar voorbeelden natuurlijk. Misschien speelt er bij jou nu heel iets anders waar je je zorgen over maakt. Mijn punt is: in het formuleren van positieve vragen schuilt een enorme kracht. Vragen die uitgaan van het goede helpen je vooruit. Ze schetsen een bemoedigend beeld van de toekomst, waardoor je bijna vanzelf aan de slag gaat om een oplossing te vinden.

Hoe ziet dit moment er echt uit?
Stel dus liever wat positievere vragen. En vergeet niet de belangrijkste vraag te stellen:
Hoe zou ik dit moment beleven als ik mijn zorgen stop zou kunnen zetten?

Met andere woorden: Hoe ziet dit specifieke moment er echt uit, als je je gedachten over de toekomst even loslaat? Want nogmaals: zodra je negatieve vragen stelt over de toekomst, voelt datgene waarover je bezorgd bent nu al als werkelijkheid. Met het stellen van de juiste vragen, voorkom je verspilling van kostbaar geluk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je geen tip meer missen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uitschrijven is eenvoudig en kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *