Een vol en chaotisch brein? – Met deze tip krijg je meer rust in je hoofd

 

Ken je dat icoontje van Messenger dat op het startscherm van je smartphone blijft staan als iemand een bericht naar je heeft gestuurd? Zo’n klein rond fotootje dat om aandacht blijft vragen?

Precies zó werkt ook ons hoofd. Lees hier waarom gedachten ontzettend vermoeiend kunnen zijn en wat je eraan kunt doen om chaos te voorkomen.

Herken je dit?
Je bent op vakantie en je staat op een berg met uitzicht over een prachtig dal. Beneden je trekken felgekleurde kajaks een slingerend spoor in de rivier en boven je brandt wellustig de zon tegen een strakblauwe hemel. Maar je merkt niets van al het moois, omdat je ondertussen denkt aan de boodschappen die je nog moet doen voor het avondeten, of aan die opdrachtgever die vlak voor de vakantie nog belde en nu een paar weken op jouw bijdrage zal moeten wachten.

 

En herken je dit?
Je bent thuis, er staat vandaag niets spannends op het programma en het is een grijze dag waardoor het in de woonkamer donker en kil is. Je steekt een kaars aan en plotseling staar je een minuut lang naar het vlammetje, gefascineerd door de schoonheid ervan.

 

Wat maakt het verschil?
Twee uiteenlopende scenario’s waarbij het overduidelijk niet de setting is die het verschil maakt voor jouw welbevinden. Wat dan wel? Precies, je gedachten. Alleen in een hoofd zonder mentale ruis kunnen mooie dingen gebeuren.

 

Vluchtige gedachten… of niet
Een mens heeft gemiddeld 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Even globaal omgerekend en rekening houdend met acht uur slaap zijn dat zo’n 50 gedachten per minuut. Daarvan bestaat maar liefst 95% uit repeterende gedachten, wat wil zeggen dat je dezelfde gedachten al eerder hebt gehad. Waarschijnlijk nog diezelfde dag.

Al dat denken kost enorm veel energie. Het voortdurend herhalen van je gedachten leidt uiteindelijk tot uitputting, zonder dat deze gedachten iets positiefs toevoegen aan je dag of je leven. Hartstikke zonde dus!

 

Het gevaar van openstaande gedachten
Je gedachten springen van het ene onderwerp naar het andere, van taak naar taak, van zorg naar zorg, van verlangen naar verlangen en van idee naar idee. Het rusteloze gevoel dat dit oplevert, belet je om je langere tijd op iets te concentreren.

Zelfs als je maar een paar minuten ergens over nadenkt, maakt je brein een bestand aan dat ‘open’ blijft staan zolang het onderwerp niet door jou is afgesloten. Het is vergelijkbaar met dat icoontje van Messenger: zolang je het niet daadwerkelijk wegsleept naar het kruisje blijft het aanwezig en om aandacht vragen.

Alle onderwerpen waarover je denkt, blijven dus openstaan totdat je ze afhandelt en afsluit. Iedere openstaande gedachte vraagt aandacht en kost denkkracht. Teveel openstaande gedachten zorgen daarom voor chaos in je hoofd, een druk gevoel en uiteindelijk uitputting.

 

Hoe zou je je voelen zonder die ruis?
Eén ding is zeker: als je minder denkt, lééf je meer. Lukt het je eenmaal om die constante stroom van gedachten stop te zetten, dan voel je meer, zie je meer, kun je meer en doe je meer.

Je voelt je vrijer, lichter en tevredener als je stopt met het continu herhalen van dezelfde gedachten. En er komt ruimte in je hoofd voor frisse en vernieuwende ideeën.

 

Maar hoe stop je je denkertje?
Je kunt voorkomen dat je hoofd een woud met onvoltooide onderwerpen wordt door ieder onderwerp dat bij je opkomt degelijk af te sluiten.

Ja, makkelijk gezegd! Hoe kun je nu iedere taak, ieder idee, ieder verlangen en iedere zorg of angst direct oplossen als die in je hoofd opkomen? Dat kan niet.

Nee, maar dat hoeft ook niet om ze toch degelijk af te kunnen sluiten, in ieder geval voorlopig. Je kunt voorkomen dat iedere gedachte brutaal op het startscherm van je brein om aandacht blijft roepen, de oplossing is zelfs vrij eenvoudig.

 

Hop, in de prullenbak ermee
Afsluiten kun je ieder onderwerp door het in de prullenbak te zetten. Zorg dat je een klein notitieblokje bij je hebt of gebruik je smartphone om daar ieder onderwerp in te werpen waarover je langer dan een paar minuten nadenkt. Ook de onderwerpen die telkens weer terugkomen en op die manier om aandacht blijven vragen, haal je bewust uit je hoofd en plaats je in jouw speciale prullenbak.

Dus iedere gedachte die open blijft staan, die actief zou blijven en je daardoor af zou houden van het echte leven, schrijf je op in je prullenbak.

Nu denk je misschien: ja, dan kan ik blijven schrijven…
Maar je zult zien dat het in werkelijkheid helemaal niet veel verschillende onderwerpen zijn waar jouw hoofd zich continu zo druk om maakt. Immers 95% van je gedachten zijn een herhaling van eerdere gedachten, weet je nog?

 

Is dat alles?
Nee, er is nog een laatste stap nodig om dit te laten werken, want met alleen opschrijven sluit je de onderwerpen niet af. Je moet er vervolgens wel op kunnen vertrouwen dat de inhoud van je prullenbak op een bepaald moment jouw gerichte aandacht krijgt, anders blijven de onderwerpen vrolijk rondzingen in je hoofd.

Dus haal de herhalende gedachten uit je hoofd, zet ze op papier (of scherm), om later van een afstandje te beoordelen hoe belangrijk die gedachten nou werkelijk waren. Moet je er iets mee, dan plan je een concrete handeling in. Blijkt het toch echt afval te zijn, dan verwijder je het definitief en met een gerust hart uit je prullenbak èn je hoofd.

 

Ruim je prullenbak op
Bepaal een vast moment waarop je de inhoud van jouw prullenbak zult bekijken. Het beste is om deze prullenbak regelmatig op te schonen. Wat kan definitief weg, wat vereist nog actie?

Je zult zien: voor de meeste van de onderwerpen die de neiging hebben als pop-up in je hoofd te verschijnen, hoef je in werkelijkheid niets te doen. Het zijn maar gedachten, meer niet. Een prullenbak is géén to-do-list, dus gooi weg wat weg kan.

Natuurlijk zullen er ook onderwerpen tussen zitten waar je wel verdere actie op moet ondernemen. Die onderwerpen verplaats je naar je takenlijst of plan je in. Ook daarmee kun je ze prima uit je gedachten halen.

 

Een opgeruimd hoofd, wie wil dat nou niet
Het voordeel van zo’n prullenbak is helder: het maakt je hoofd opgeruimd en leeg, zodat je je veel rustiger en ontspannen voelt. Zonder onrust en afleiding kun je je volle aandacht richten op die dingen die je vandaag wilt doen.

Een leeg en rustig hoofd maakt je slimmer en creatiever, het zorgt dat je kunt focussen. Een prullenbak bij de hand houden, geeft je de kans om je aandacht langer vast te houden bij datgene wat jouw aandacht verdient. Kortom: het helpt je om je aandacht op één ding tegelijk te richten. Minder denken, meer zijn.

En dat is het begin van een langzamer leven!

 

Interessant artikel? Lees ook: Weg met slepende gedachten! – Een stappenplan

En vergeet niet om je in te schrijven voor de GRATIS NIEUWSBRIEF.
Ontvang iedere vrijdag een stukje vertraging in je mailbox en begin direct met langzamer leven aan de hand van het gratis stappenplan: De kortste route naar een langzamer leven.

3 antwoorden op “Een vol en chaotisch brein? – Met deze tip krijg je meer rust in je hoofd”

  1. Een goede blog Yvonne! Ik sta altijd ‘aan’ zodra mijn ogen open gaan. Herkenbaar dus!
    Ik ga proberen om een prullenbak te maken. Dat zal best moeite kosten, maar het is zeker het proberen waard.
    Fijne vakantie!

    1. Al helpt het alvast maar een beetje, hè Anja. Ik heb dat ook, een hoofd dat altijd op volle toeren wil draaien. Heel vermoeiend, maar het lukt steeds vaker om orde te scheppen en dan blijkt telkens dat in een rustig hoofd de echt mooie dingen ontstaan.
      Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *